lördag 26 juli 2008

90: ...And You Will Know Us by the Trail of Dead - Source Tags & Codes (2002)



Source Tags and Codes är en ungdomlig skiva, ständigt på tårna, hungrig, sprudlande och entusiastisk. …And You Will Know us by the Trail of Dead försöker, som så många rockband, lura systemet och hålla energinivån på max hela tiden utan att max blir det nya medelvärdet och helheten energifattig. Skivan tillåter sig, trots sina många växlingar i tempo och dynamik, aldrig att falla in i en fast lunk utan står ständigt på gränsen till ett utbrott eller sammanbrott. Source Tags and Codes lyckas genom en rad knep, manövrer och skenmanövrer att håller sig i nedförsbacken utan att ödsla tid på att klättra upp igen – som när Arthur Dent lär sig flyga genom att missa marken. Denna ihärdiga intensitet gör, tillsammans med melodiernas ofta blödiga känslosamhet, att skivan blir skränig och påträngande, som ett barn på sockershock som skriker efter uppmärksamhet genom att peta på en med kletiga fingrar och upprepa ens namn. Men lika lite som man (jag) kan motstå det överentusiastiska barnet kan man (jag) motstå entusiasmen hos Source Tags and Codes.

Det som är intressant är att bandet inte når sin energikick genom blind "plugga i och kör"-mentalitet, utan genom noga ut- och instuderade vägval. Framför sig ser man hur bandmedlemmarna bläddrar i sina skivsamlingar och antecknar de grepp och trick de borde ta till.
Source Tags and Codes skapar sin våldsamhet genom noggrann konstruktion och beräkning och visar på så sätt att det inte nödvändigtvis finns en motsättning mellan den ungdomliga entusiasmen och det mogna mästerverket, utan att det tvärtom kan vara den första som får en att dåraktigt våga sig på den senare.

Lyssna:
Another Morning Stoner

Inga kommentarer: